Zodat ik mijzelf niet verlies…

Leestijd: 3 minuten
Delen:
Tijd

Dit jaar heb ik elke maand een week vrij gepland. Waarom?

Ik wil meer aandacht en gehoor geven aan mijn behoeftes en verlangens die vanuit mijn eigen ontwikkeling ontstaan. Een daarvan is ruimte geven aan mijn creativiteit. Vooral de creativiteit die ik in mijn bedrijf kwijt kan deed ik tot nu toe vooral tussendoor en wil ik dit jaar ondervinden hoe het ook anders kan. Vorige week was de eerste week. Heerlijk zou je zeggen. Een week zonder afspraken in de agenda, geen structuur volgen, de dagen laten ontstaan zoals ze komen, de creativiteit laten stromen en daar iets mee doen.

Nou, zo leuk als ik het voor me zag, zo tegenovergesteld was de uitvoering en ervaring.

De eerste dagen voelde ik me onthand en had ik behoefte aan houvast. Daar kwam mijn to-do lijst om de hoek en streepte ik erop los. Lekker productief zou je misschien zeggen, maar de onderhuidse onrust was natuurlijk nog gewoon aanwezig. De onrust die vooral iets zei over mijn onzekerheid en angst om de bekende patronen los te laten, in het vervullen van mijn behoefte van vrijheid, authenticiteit en creativiteit.

Focus op resultaat

Ik merkte dat ik mij focuste op wat het resultaat zou zijn van deze week, wat het me zou moeten opleveren. Gelukkig had ik dat door en richtte ik me op het proces om te leren mijzelf hier tijd en ruimte voor te geven. Dat gaf direct ruimte en de druk die ik mijzelf onbewust had opgelegd viel voor een groot stuk weg. Ik kom vanuit een plek dat ik de overtuiging heb dat productief zijn en nuttige dingen doen, mij voldoening geeft. Ergens is dat ook zo, maar het is een kortdurende voldoening.

Misschien herken je het wel bij jezelf? Het gevaar daarvan is dat je op een dag zoveel mogelijk wilt doen. Alsof de hoeveelheid de mate van voldoening bepaalt. En als je die overtuiging hebt dan ga je geheid te vaak over je grenzen heen met als gevolg dat je jezelf verliest.

Streven naar succes en nog meer poen op je rekening

Als er 1 ding is wat ik de afgelopen jaren hebt geleerd: het is het niet waard om jezelf te verliezen. Het heeft invloed op jezelf, hoe je je bedrijf runt, op je relatie(s), op alles wat belangrijk is in je leven. Je kan streven naar succes en nog meer poen op je rekening hebben staan, wat heb je eraan als je jezelf verloren bent?

In de loop van de week ben ik minder gaan doen en merkte dat het veel meer voldoening gaf als ik iets deed met meer aandacht en de tijd ervoor nam. Dat betekent voor mij: als ik minder kan doen is het nog belangrijker om keuzes te maken. Wat is echt belangrijk voor mij, waar wil ik mijn tijd aan besteden. Iets waar ik al stappen in heb gemaakt maar wat nog meer verfijning nodig heeft. En, daarnaast kijken hoe kan ik mijn bedrijf zo inrichten dat het werk wat er ligt wel gedaan wordt of misschien zelfs afscheid van neem.

Ondanks dat ik me deze week anders had voorgesteld, heeft het me veel geleerd over mijzelf. Dat heb ik nodig om te kunnen veranderen zodat ik mezelf kan bijsturen en het aansluit bij wat ik nodig heb en wat ik belangrijk vind in mijn leven en in mijn werk.

Zodat ik mijzelf niet verlies…

In dienst van je bedrijf

Veel ondernemers laten zich leiden door hun agenda, planning, to do lijst, en het wegwerken van het werk dat er ligt en focussen op productief zijn. In de hoop dat als dat is gedaan, het rust en voldoening geeft. Inmiddels weet ik dat het valse hoop is. Want het werk blijft komen en zo blijf je in dienst van jouw bedrijf.

Denk of voel je, interessant, daar wil ik meer over weten? Ik wil weten wat er voor mij nodig is om uit deze cirkel te komen? Laten we kennismaken met elkaar. Neem contact met me op of plan een afspraak in mijn agenda.

Vind je dat een stap te ver? Je kan ook de DEAL-scan invullen. Je ontdekt waar je belemmeringen zitten en hoe je anders mee om kunt gaan. Ook ontvang je waardevol advies over welke mogelijkheden er voor je zijn. 

Wanneer kan ik je helpen?

Als jij een ondernemer bent die graag wilt dat het bedrijf ten dienste staat van jezelf, in plaats van dat jij in dienst bent van je bedrijf. Als je verlangt naar meer ondernemersplezier en tijd voor jezelf. Als je met aandacht bij je dierbaren wilt zijn en rust wilt ervaren, ondanks de drukte. En, je bent bereidt om tijd, energie en geld in jezelf te investeren om je eigen ontwikkelproces aan te gaan.