“Wie is dat eigenlijk naar wie ik kijk in de spiegel?”

Leestijd: 3 minuten
Delen:
Ondernemerschap, Zelfzorg

Sindskort heb ik boksles. Niet om te leren boksen (je weet maar nooit..) maar om te leren om ruimte te geven aan de boosheid en woede in mij.

Want naast de rust die mensen bij mij ervaren, is deze emoties op de achtergrond aanwezig.

Ik heb mijzelf aangeleerd dat ik mijn boosheid/woede niet mag laten zien maar eerlijk gezegd weet ik ook niet hoe ik dat kan doen op een manier dat de kracht die erbij loskomt ten gunste van mijzelf inzet i.p.v. dat ik het weg laat vloeien of dat het zich ophoopt en als een bom eruit komt in contact met de mensen die ik lief heb.

Het heeft me verbaal sterk gemaakt en tegelijkertijd is dat ook om mijzelf te beschermen omdat het zo kwetsbaar voelt.

Als de boosheid omhoog komt, voel ik ook hoe krachtig dit is en hoeveel energie erbij zit. Tot nu toe heb ik het vooral verbaal geuit (in stemverheffing en temprament) wat ook destructief kan zijn in contact met andere maar ook naar mijzelf.

Want voordat het eruit komt, bouwt het zich eerst op in momenten. Elke keer als dat gebeurt sluit ik mij gevoelsmatig af en alle spanning hoopt zich op in mijn lijf en gebruik dan eten om toch iets van ontspanning te kunnen ervaren. Inmiddels voel ik dat dat niet de weg is omdat het de boel dempt en de emoties niet doorstromen en houd het op die manier alsnog vast, ergens gaf het veiligheid.

Waarom ik dit vertel? Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt en omdat er ook een parallel is met ondernemerschap.

Als je meer ondernemersplezier en voldoening wilt ervaren dan is het nodig om meer je lijf in te gaan, om je grenzen te voelen, om nee te zeggen, om eerst jouw behoeftes te vervullen en daarna pas die van je klant, om op tijd zelfzorg toe te passen zodat je geen energie weglekt, kortom jezelf leren leiden in wat goed is voor jou.

Dit is de basis om jouw bedrijf in dienst van jezelf te stellen en de dingen die belangrijk zijn in jouw leven i.p.v. dat jij in dienst staat van jouw bedrijf en je op een dag in de spiegel kijkt en jezelf afvraagt: “Wie is dat eigenlijk naar wie ik kijk?”

Dat is het niet waard.

In dienst van je bedrijf

Veel ondernemers laten zich leiden door hun agenda, planning, to do lijst, en het wegwerken van het werk dat er ligt en focussen op productief zijn. In de hoop dat als dat is gedaan, het rust en voldoening geeft. Inmiddels weet ik dat het valse hoop is. Want het werk blijft komen en zo blijf je in dienst van jouw bedrijf.

Denk of voel je, interessant, daar wil ik meer over weten? Ik wil weten wat er voor mij nodig is om uit deze cirkel te komen? Laten we kennismaken met elkaar. Neem contact met me op of plan een afspraak in mijn agenda.

Vind je dat een stap te ver? Je kan ook de DEAL-scan invullen. Je ontdekt waar je belemmeringen zitten en hoe je anders mee om kunt gaan. Ook ontvang je waardevol advies over welke mogelijkheden er voor je zijn. 

Wanneer kan ik je helpen?

Als jij een ondernemer bent die graag wilt dat het bedrijf ten dienste staat van jezelf, in plaats van dat jij in dienst bent van je bedrijf. Als je verlangt naar meer ondernemersplezier en tijd voor jezelf. Als je met aandacht bij je dierbaren wilt zijn en rust wilt ervaren, ondanks de drukte. En, je bent bereidt om tijd, energie en geld in jezelf te investeren om je eigen ontwikkelproces aan te gaan.