Wanneer vind jij jezelf succesvol als ondernemer?

Leestijd: 2 minuten
Delen:
Ondernemerschap, Persoonlijk Leiderschap, Zelfzorg

Succes is een woord wat ik dagelijks tegenkom, en jij waarschijnlijk ook. In de media, in boeken, in blogs en op sociale media. Je zou haast zeggen dat het een hype aan worden is. Dat triggerde bij mij de vraag: Waarom is het zo belangrijk voor ondernemers om als succesvol te worden beschouwd?

Vaak wordt succes afgemeten aan de grootte van een pand, het wagenpark voor de deur, het aantal medewerkers, grote namen als klant of het luxe leven dat de ondernemer leeft. Het gaat dan om rijkdom, status en aanzien. Deze ondernemers kunnen alles doen wat hun hartje begeert. Van buitenaf ziet het eruit als een zorgeloos bestaan. Maar zijn ze gelukkig? Leven ze het leven wat ze willen leven?

Ik begrijp dat je voor een zorgeloos leven genoeg inkomsten nodig hebt. Het is één van de behoeftes als mens om je gelukkig te voelen. Je kan succes alleen niet gelijkstellen aan een gelukkig leven, want in de praktijk zie ik het nogal eens anders. Ik zie op het oog succesvolle ondernemers die toch een interne strijd voelen.

Waardoor ontstaat de strijd in jezelf?

Ik begrijp best dat je kijkt naar andere succesvolle ondernemers. Maar doe dat alleen om van te leren, niet om ze te kopiëren. Een check: als je kijkt naar succesvolle ondernemers, vraag jezelf dan het volgende af:

  • Ben je succesvol volgens je eigen maatstaf?
  • Heeft de andere ondernemer doelen net als jij?
  • Zijn het jouw dromen die je waar wilt maken, of die van de andere ondernemer?
  • Vinden jullie dezelfde dingen belangrijk in het leven?
  • Heeft die ondernemer dezelfde kwaliteiten als jij?
 
 

Laat jij je eigen dromen uitkomen?

Volgens mij betekent succesvol zijn dat je je eigen dromen ziet uitkomen, dat je je eigen doelen behaalt en resultaat boekt. Het succes zit in het behalen van de kleine stappen op weg naar je einddoel. Beginnen met iets kleins kan groots eindigen.

Als je elke keer weer resultaat boekt, zijn dát de successen waar het om gaat. Succes laat je groeien. Het geeft vertrouwen, rust en voldoening. Een onderdeel van jou als mens om je gelukkig voelen.

Gaat het dan niet om geld? Nee. Maar je hebt wel geld nodig als middel om je dromen en doelen waar te kunnen maken. Het is geen doel op zich om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat is niet wat je succesvol maakt.

Succesvol zijn zit in jezelf

Kortom, de vraag is niet: ‘Hoe word je succesvol als ondernemer?’ Maar: Wanneer vind jij jezelf succesvol als ondernemer?

Wil je antwoorden vinden op die vraag dan moet je tijd vrij maken, in de spiegel kijken en met jezelf in gesprek gaan. Jezelf goede vragen stellen en open en eerlijk zijn tegen jezelf. Als je de antwoorden vindt, hoef je niet te kijken naar de ander. En laat je het succes vanuit jezelf komen. Je groeit op jouw manier. Dat zorgt voor rust en voldoening in jezelf. En doe de dingen die bij jou passen en niet omdat het bij een ander past.

Kijk samen met mij in de spiegel en vind de antwoorden

Waar wil je naar toe? Waar sta je nu? En belangrijker: Wat houdt je tegen? Dat zijn de o.a. de vragen die ik je stel tijdens een gesprek.

Wil jij weten wat jij in jouw situatie kan doen? Laten we kennismaken met elkaar. Ik help je graag op weg.