En toen ging het mis….

Leestijd: 3 minuten
Delen:
Energie, Tijd

Mijn man -Kees- en ik hebben elk ons eigen bedrijf. Als collega-ondernemers sparren we regelmatig en leren we van elkaar. Al is dat soms onbedoeld. Deze zomer stootte Kees zijn hoofd in het zwembad en daardoor kreeg ik helder inzicht over ondernemerschap, grenzen en stilstaan.

Beiden zijn wij gepassioneerde ondernemers. We zijn allebei vol van wat we doen: mensen verder helpen, elk op onze eigen manier. Kees lijkt soms iets té gepassioneerd. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is hij bezig met de business. Veelal met operationele zaken zoals het bedenken van creatieve ideeën, het uitbreiden van de klantenkring en, bovenal, zorgen dat de klanten tevreden zijn en blijven door veel persoonlijke aandacht. Dat alles bij elkaar kost veel tijd. Daardoor dreigt hij zichzelf en z’n eigen business nog wel eens voorbij te rennen. Kun je je er iets bij voorstellen? Misschien herken je jezelf wel in hem?

Wedstrijd

Nu is Kees in z’n werk net zo fanatiek als in het zwembad. Dus toen onze dochter Julia deze zomer haar vader uitdaagde, dook hij meteen in het water: ‘wie het eerst aan de overkant is’. Ik deed niet mee, maar koos de plek die me in mijn professionele leven ook het beste past: ik bekijk het geheel van een afstand, observeer en moedig de boel aan.

‘3,2,1 go!’ Ik zag hoe Kees zijn best moest doen om Julia bij te houden. En z’n best deed hij, hij zwom uit alle macht, ging als een trein en.. toen ging het mis. Hij stootte zijn hoofd keihard tegen de muur van het zwembad. De schade viel gelukkig mee, maar Kees moest wel naar het ziekenhuis om de snee in z’n voorhoofd te laten hechten.

 

Een nieuw inzicht

Die avond aan de eettafel vertelde ik Kees mijn nieuwe inzicht. Het is heel simpel en tegelijk heel waar: om te voorkomen dat je pijnlijk tegen je grens aan botst moet je af en toe stilstaan. Ook in het ondernemerschap. Anders gezegd: Af en toe stilstaan is een hele vooruitgang. Als jij zelf nooit aan de rem trekt, stoot je een keer keihard tegen je grens aan. Met pijnlijke gevolgen, zoals

  • Compleet opgebrand raken;
  • Jezelf verliezen;
  • Sociale contacten die verwateren;
  • Weinig tijd besteden aan de mensen die je lief zijn;
  • Gevoel dat je de controle kwijt raakt.

Dit zorgt ervoor dat je niet daar komt wat je voor ogen hebt. Het zijn belemmeringen die je tegenhouden.

Wacht niet tot het pijn doet, gun jezelf de tijd

Wacht niet tot het pijn doet. Neem het heft in handen, gun jezelf tijd en néém die tijd ook. Door af en toe stil te staan ontstaat er ruimte om je blik te verbreden, zicht op de toekomst te krijgen en inspiratie op te doen. Stilstaan is nodig om vooruit te komen.

Hoe maak je tijd voor jezelf? Door klein te beginnen. Maak elke week wat ruimte in je agenda, al is het maar een half uur. Ga dan naar een plek waar jij je prettig voelt. Ga bij jezelf na waar je echt blij van wordt. Wat vind jij belangrijk en waar sta je voor? Persoonlijk en zakelijk.

Begin er deze week mee. Blok tijd in agenda en ga het DOEN. Laat je niet afleiden. Zie het als een afspraak met jezelf.

Vind je het lastig om zelf af en toe stil te staan?

Als je je bedrijf wil laten groeien is de eerste stap die je kunt zetten, aan jezelf werken. Omdat het belangrijk is dat je je als ondernemer blijft ontwikkelen en ambitieus blijft. Anders blijf je doorkabbelen. Je wilt vooruitgang maar door de waan van de dag kom je er niet aan toe?

Laten we kennismaken met elkaar. Ik help je graag op weg.