Heb jij het lef om in de spiegel te kijken?

Leestijd: 3 minuten
Delen:
Tijd


Ik zie mezelf al zitten, uitkijkend over de zee. Luisterend naar wat er in mijn gedachten speelt. Schrijven, spiegelen, inspiratie opdoen en keuzes maken. Mijn notitieblokje gaat gewoon mee in de koffer, want juist in je vakantie is het moment om alles weer even op een rijtje te zetten.

Natuurlijk kijk ik er ook naar uit om mijn bedrijf even los te laten in de vakantie. Om tijd door te brengen met mijn man Kees en onze dochter, de mensen die belangrijk voor mij zijn. Even geen wekker, de tijd nemen voor elkaar en mezelf.

Toch lukt het loslaten van mijn bedrijf me maar een paar dagen. En als jij net zo’n ambitieuze ondernemer bent als ik, herken je dat vast. Gebruik je vakantie dan – net als ik – als periode om in de spiegel te kijken: waar sta ik als persoon en waar sta ik met de business?

Pak eens deze vragen erbij

Ik spreek veel ondernemers die hier behoefte aan hebben en daarom wil ik je inspireren om in je vakantie antwoorden te vinden op deze 3 vragen:

 • WAAR STA IK?
 • WAAR WIL IK NAARTOE?
 • WAT HOUDT MIJ TEGEN?

Geef antwoorden op alle gebieden van je leven; privé en zakelijk. Die twee zijn voor jou als ondernemer onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het eerste oog lijken het makkelijke vragen. Je zal zien dat je hiervoor de tijd moet nemen. Dit is wat je kan doen om antwoorden te vinden:

 • Pak elke dag een halfuur voor jezelf.
 • Zoek een plek waar het stil is en waar jij je prettig voelt.
 • Wees je bewust van de plek waar je bent en zet je zintuigen op scherp: kijk om je heen, voel de warmte, hoor de geluiden en ruik de geuren.
 • Doe dan een (korte) meditatie. Kies voor een meditatie die bij je past. Dat zorgt voor rust in je brein en je maakt contact met jezelf. Dat heb je nodig om de échte antwoorden vanuit jezelf te vinden.
 • Stel jezelf de vragen: Hoe ziet mijn leven eruit? Ben ik blij en gelukkig? Waar doe ik het allemaal voor? Wat vind ik belangrijk? Wat wil ik bereiken?
 • Schrijf de vragen en antwoorden op in je notitieblokje. Je zal merken dat je begint met schrijven vanuit je hoofd, wat overgaat in schrijven vanuit je gevoel en intuïtie.
 • Schrijf ook de vragen op die tijdens het schrijven bij je naar boven komen.
 • Neem even afstand en lees de volgende dag terug wat je hebt geschreven.
 • Welke inzichten haal je eruit? En welke antwoorden vind je?
 • Vervolgens vraag je, Wat wil ik veranderen? Waarom wil ik het veranderen? Wat ga ik doen en wat ga ik niet meer doen?

Waarom tijd voor jezelf belangrijk is

Als jij aan jezelf werkt, ontwikkel je je. Groeien als mens is één van onze basisbehoeften en daarom word je daar blij van. Als jij blij bent dan is dat van invloed op hoe je handelt, hoe je reageert, hoe je communiceert. Kortom, hoe je jezelf en je omgeving beïnvloedt. Als je je hiervan bewust bent en gaat ervaren wat het doet, dan merk je dat jij het heft in handen hebt.

Bewust zijn van jezelf is het allerbelangrijkste als ondernemer

Vind je het lastig om antwoorden te vinden op deze vragen? Je bent echt niet de enige. Je moet het durven om naar jezelf te kijken. Zeker met de laatste vraag ‘wat houdt mij tegen?’. Want dat raakt jou persoonlijk. Om echt antwoorden te vinden op deze laatste vraag heb je iemand nodig die met je meekijkt. Iemand die jou bewust maakt van jezelf en zegt waar het op staat. Waarom? Omdat jouw brein je verleidt om van de pijn weg te gaan. Maar daar zit wel jouw volgende stap om te groeien als mens en als ondernemer.

Denk aan je IK B.V.

Veel ondernemers willen de volgende stap zetten, maar maken geen tijd vrij voor zichzelf. Ik geloof dat als jij groeit als mens, ook je bedrijf groeit. Dus vraag jezelf eens af: wanneer is het tijd om aan de ‘B.V. IK’ te gaan werken?  En heb je het lef om in de spiegel te kijken? Ben je klaar om de volgende stap te nemen?

Wil jij weten wat jij in jouw situatie kan doen? Laten we dan kennismaken met elkaar. Ik help je graag op weg.